Het Cultuurfonds is een organisatie die sinds 1946 investeert in de volle breedte van cultuur en natuur, en daarmee maatschappelijke verbondenheid stimuleert. Met onze steun aan duizenden initiatieven door heel Nederland maakt het fonds het mogelijk dat cultuurmakers – van verenigingen tot individuele kunstenaars – hun ambities waarmaken.
Lid Raad van Toezicht het Cultuurfonds
Attributen
Delen
Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds is een organisatie die sinds 1946 investeert in de volle breedte van cultuur en natuur, en daarmee maatschappelijke verbondenheid stimuleert. Met onze steun aan duizenden initiatieven door heel Nederland maakt het fonds het mogelijk dat cultuurmakers – van verenigingen tot individuele kunstenaars – hun ambities waarmaken. Onze organisatie staat voor toegankelijkheid, innovatie en betrouwbaarheid. Met een heldere visie:
- De wereld is beter af met cultuur.
- Cultuur raakt, verruimt je blik en maakt creatief.
- Cultuur verbindt mensen.
Met de steun van onder andere de VriendenLoterij en de Nederlandse Loterij, schenkers, donateurs en partners werkt het Cultuurfonds met een team van betrokken professionals - samen met provinciale afdelingen, externe experts en jury’s - dagelijks aan een betere toekomst voor cultuur en natuur. De Raad van Toezicht is daarbij een cruciale schakel en bewaakt de strategische koers en de maatschappelijke impact.
Over de Raad van Toezicht
Het Cultuurfonds wordt bestuurd volgens het Raad van Toezichtmodel. Het dagelijks bestuur is in handen van de directeur/bestuurder Cathelijne Broers die eindverantwoordelijk is voor alle activiteiten van het Cultuurfonds en de dagelijkse leiding heeft. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid en de (financiële) gang van zaken bij het Cultuurfonds. Voor vaststelling van de hoofdlijnen van het beleid en de financiering daarvan is goedkeuring nodig van de RvT, die ook verder op de algemene gang van zaken toeziet en de directeur als klankbord en als werkgever begeleidt. De leden van de Raad van Toezicht komen uit de publieke en private sector. Over het financiële beleid wordt de Raad van Toezicht geadviseerd door hun collega leden in de RvT die gezamenlijk de Financiële Audit- en Beleggingscommissie vormen. Deze commissie beoordeelt de jaarrekening, het activiteitenbudget en de kostenbegroting. De Raad van Toezicht telt 5 tot 7 leden en komt jaarlijks circa vijf keer met de directeur bijeen en eenmaal in besloten kring voor de zelfevaluatie. Verder wordt het op prijs gesteld als je als lid bij uitreikingen van prijzen en onderscheidingen van het landelijke fonds en/of de provinciale afdelingen aanwezig kunt zijn.
Vanwege het verstrijken van de maximale zittingstermijn op medio 2025 van een van de leden zijn we op zoek naar een nieuw lid voor de Raad van Toezicht (RvT).
Wie zoeken wij?
Specifiek voor deze rol zoeken wij daarom een bestuurder met veel ervaring in de kunst en cultuur. Het heeft een lichte voorkeur als kandidaten over ervaring beschikken rond diverse disciplines in de culturele sector en/of bestuurlijke ervaring vanuit het kunstonderwijs. Daar hoort kennis bij van organisatievraagstukken, inclusief leiderschap en generalistische kennis van fondsenwerving, marketing en/of cybersecurity en IT. Verder beschik je over of ben je:
- Inzicht in en affiniteit met cultuur en natuur: je hebt een brede blik op en ervaring met organisaties en makers die op dit brede terrein actief zijn;
- Strategisch denkvermogen: Je hebt ruime ervaring met het vormgeven van strategie en kunt complexe vraagstukken doorgronden.
- Innovatief: Je bent niet bang om buiten de gebaande paden te denken en durft bestaande structuren en ideeën te bevragen.
- Rolvastheid: Een passende rolopvatting als toezichthouder met een goed evenwicht tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand.
- Authentiek leiderschap: Maatschappelijke sensitiviteit, een onafhankelijke opstelling en verantwoordelijkheidsgevoel voor het geheel.
- Verbinding: Je begrijpt de kracht van diversiteit en hebt oog voor inclusie;
- Regionale diversiteit: de voorkeur gaat uit naar kandidaten die niet in Amsterdam woonachtig of werkzaam zijn.
Van alle RvT-leden wordt in algemene zin verwacht dat zij de doelstellingen van het Cultuurfonds onderschrijven en instemmen met de missie en affiniteit hebben met de werkterreinen van het Cultuurfonds zonder vooringenomenheid ten opzichte van deelgebieden of betrekkingen met partijen daarbinnen die een autonome opstelling verhinderen. Van bijzonder belang is een onafhankelijke oordeelsvorming en het goed in het oog houden van eventuele belangenverstrengeling.
Wat ga je doen?
Als lid van de Raad van Toezicht speel je een belangrijke rol in het bewaken van het strategisch beleid van het Cultuurfonds en fungeer je als sparringpartner voor de directeur-bestuurder. Je brengt een frisse en kritische blik mee, waarbij je de koers van het fonds constructief onder de loep neemt, zonder daarbij je rol als toezichthouder uit het oog te verliezen. Samen werk je aan het maken van vernieuwende keuzes die bijdragen aan onze missie. Als Cultuurfonds willen wij zichtbaar en bereikbaar zijn voor cultuurmakers en -gevers die nieuwe richtingen verkennen in cultuur en natuur, traditionele grenzen en tradities doorbreken en durven experimenteren met nieuwe vormen.
Open sfeer
Deze nevenfunctie is onbezoldigd, maar als lid van de Raad van Toezicht draag je op een waardevolle manier bij aan een organisatie met een sterke maatschappelijke rol, midden in het veld van cultuur en natuur. Je komt terecht in een team van bevlogen toezichthouders waar ruimte is voor zelfreflectie, transparantie en discussie in een open, respectvolle sfeer. De benoeming is voor 4 jaar met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens 4 jaar.
Tijdsbesteding?
De Raad van Toezicht vergadert circa vijf keer per jaar. De vergaderingen worden voorbereid door het Cultuurfonds, duren circa twee uur en vinden normaliter op het einde van de dag plaats onder het genot van een kleine maaltijd. Verder zijn er zo nu en dan specifieke thematische overleggen en wordt de aanwezigheid van de leden bij openingen en andere bijzondere events, op prijs gesteld. .
Geïnteresseerd?
Het Cultuurfonds laat zich in deze procedure bijstaan door executive search bureau Colourful People. Voor meer informatie over de RvT, deze positie of de procedure kun je contact opnemen met Naima Azough, partner bij Colourful People, op (06-43449717) of n.azough@colourfulpeople.nl. Je kunt je interesse kenbaar maken door je (motivatie)brief en CV (in PDF) uiterlijk zondag 20 april 2025 te uploaden via de solliciteer-button onderaan op deze pagina. Als je niet binnen een dag een bevestiging krijgt van je sollicitatie, laat het dan direct weten op n.azough@colourfulpeople.nl.
In verband met beperkte bereikbaarheid tussen 2 en 9 april is het in deze periode bij vragen handiger Naima Azough een sms, Whatsapp of Signal bericht of email te sturen.
Planning:
- Reacties op deze vacature ontvangen wij graag uiterlijk zondag 20 april 2025 via de website van Colourful People. Let wel: de vacature kan eerder sluiten als we op korte termijn succesvolle kandidaten vinden, dus wacht ajb niet te lang met solliciteren.
- De gesprekken met de selectiecommissie staan gepland op woensdag 21 mei van 17.00 tot 21.00 uur. We vragen gegadigden graag deze dag en tijd voorlopig vrij te houden.
Het Cultuurfonds ziet de diversiteit van onze samenleving als een feit en een verrijking. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar kandidaten die de diversiteit in regionale achtergrond, leeftijd, maatschappelijke en culturele achtergrond of neurodiversiteit in de Raad van Toezicht versterkt.
Organisatienaam | Het Cultuurfonds via Colourful people |
Locatie | Amsterdam |
Branche | Goede doelen |
Profiel | Bestuurlijk |
Vergoeding | nb |
Sluitingsdatum | 20-04-2025 |