SPON is een gezonde, goed ingerichte onderwijsorganisatie, met een algemeen bijzondere signatuur. Vanuit 11 locaties, in de regio Drechtsteden en Gorinchem verzorgt zij passend en gespecialiseerd onderwijs. Er werken circa 480 medewerkers bij de SPON-scholen. Zij werken nauw samen met de 1649 leerlingen in de leeftijd van 4-20 jaar, hun ouders/verzorgers en samenwerkingspartners vanuit de overtuiging dat ieder kind en iedere jongere een volwaardige plaats in de maatschappij verdient, met recht op leren, wonen, werken en een zinvolle besteding van de vrije tijd.
Lid Raad van Toezicht SPON
Attributen
Delen
OVER SPON
SPON is een gezonde, goed ingerichte onderwijsorganisatie, met een algemeen bijzondere signatuur. Vanuit 11 locaties, in de regio Drechtsteden en Gorinchem verzorgt zij passend en gespecialiseerd onderwijs. Er werken circa 480 medewerkers bij de SPON-scholen. Zij werken nauw samen met de 1649 leerlingen in de leeftijd van 4-20 jaar, hun ouders/verzorgers en samenwerkingspartners vanuit de overtuiging dat ieder kind en iedere jongere een volwaardige plaats in de maatschappij verdient, met recht op leren, wonen, werken en een zinvolle besteding van de vrije tijd.
Het SPON bestuur is verspreid over vijf gemeentes, maakt deel uit van zes samenwerkingsverbanden en bevat vijf schooltypes, te weten:
- Speciaal Onderwijs (SO).
- Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO).
- Speciaal Basisonderwijs (SBO).
- Praktijkonderwijs (PRO).
- Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO).
SPON biedt individuele aandacht en een optimale leeromgeving die past bij de didactische en pedagogische mogelijkheden van haar leerlingen. Waar nodig werkt SPON intensief samen met partners die een aanvullend zorg- en begeleidingsaanbod kunnen verzorgen. Het gezamenlijke doel is dat leerlingen hun talenten zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen, als voorbereiding op een succesvolle toekomst in het vervolgonderwijs, op de arbeidsmarkt of in de dagbesteding. SPON is in ontwikkeling. Intern, met nieuwe spelers en rollen, en extern. Waar de vele en snelle ontwikkelingen in het sociaal-maatschappelijke domein rondom passend en inclusief onderwijs vragen om ketensamenwerking, netwerken, in- en externe kennisuitwisseling en het goed aan kunnen tonen wat je meerwaarde is in het belang van de leerling/doelgroep. SPON is ambitieus om proactief op deze ontwikkelingen in te spelen en haar rol te pakken.
Aangezien de voorzitter RvT vertrekt vanwege het aanvaarden van een niet verenigbare functie en de RvT uit haar midden een nieuwe voorzitter heeft gekozen, zoekt de RvT naar een
LID RAAD VAN TOEZICHT, LID AUDITCOMMISSIE
die de raad van toezicht complementeert en meebouwt aan de nieuwe fase van toezicht en organisatieontwikkeling vanuit de toezichthoudende rol. Iemand met verstand van bedrijfsvoering en financiën en affiniteit met speciaal/passend onderwijs en de ontwikkelingen binnen het bredere sociale domein. Die nieuwsgierig is, de kunst verstaat van het vragen stellen beheerst en kritisch durft te zijn op een opbouwende wijze en daarbij, in verbinding, met hart voor de doelgroep, zakelijkheid en resultaatgerichtheid meebrengt.
STRUCTUUR
SPON is een platte, heel ‘lean’ georganiseerde organisatie met korte communicatielijnen. Het besturingsmodel is gestoeld op:
- Vertrouwen: Werken op basis van vertrouwen met als gezamenlijk doel het verzorgen van goed onderwijs.
- Eigenaarschap: Ruimte bieden om verantwoordelijkheid te nemen en eigen keuzes te maken, zowel voor schoolleiding, schoolteams als individuele medewerkers.
- Transparantie: Open, duidelijk en eerlijk communiceren.
- Solidariteit: Het bevorderen van samenwerking en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Faciliteren: Gericht op het primaire proces, het onderwijs aan onze leerlingen.
- Ambitie: Voortdurend werken aan kwaliteitsverbetering, met nadrukkelijk aandacht voor kwaliteitszorg.
Dit vertaalt zich in het huidige model, waarin de scholen veel ruimte hebben om (binnen de gestelde kaders) eigen keuzes te maken, passend bij hun specifieke situatie. En een centrale organisatie die zich richt zich op het faciliteren en ontzorgen van de scholen, het uitnutten van de voordelen van samenwerking en schaalgrootte en op het voldoen aan de eisen van de inspectie ten aanzien van kwaliteitszorg, door ook een meer controlerende en stimulerende rol richting de scholen te vervullen. Ook hierbij gaat het bestuur van SPON uit van samenwerking met schoolleiding en schoolteams.
De stichting wordt bestuurd door een eenhoofdig college van bestuur, die momenteel ad interim wordt ingevuld vanwege het vertrek van de bestuurder door het aanvaarden van een andere positie. Intentie is om het bestuur per start nieuwe schooljaar weer vast ingevuld te hebben.
Het CvB en de directie van de scholen worden ondersteund door specialisten bestuur en beleid van het bestuurskantoor, waaronder een bestuurssecretaris, HR-specialist, ICM’er en beleidsmedewerker onderwijs en kwaliteit. Het bestuurskantoor is dienend aan de integrale verantwoordelijkheid die het CvB en de directeuren hebben ten aanzien van de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast richt het bestuurskantoor zich op het verbeteren van de interne organisatie. Het bestuur heeft zich tot doel gesteld de scholen op een aantal beleidsterreinen te ontzorgen. Een aantal ondersteunende werkzaamheden is uitbesteed. Het gaat hierbij onder andere om de financiële administratie, de salarisadministratie, de (financiële) planning & control en de ondersteuning op het gebied van huisvesting, schoonmaak, beveiliging en ICT. Daarnaast wordt voor personeels- en overige beleidszaken incidenteel gebruik gemaakt van gespecialiseerde bureaus.
De directeuren zijn integraal verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van de onder hun ‘aansturing’ vallende school en voor de uitvoering van het beleid. Daarnaast dragen directeuren een gedeelde verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van SPON-breed beleid waarvoor het CvB eindverantwoordelijk is.
Ten aanzien van medezeggenschap zijn er twee gemeenschappelijke medezeggenschapsraden (GMR) binnen SPON: de GMR PO en GMR VO.
ONTWIKKELINGEN
Als gevolg van de verwachte krimp door de invoering van de wet op het passend onderwijs in 2012, stond het strategische beleidsplan in de afgelopen periode(s) in het teken van het zo lean en adaptief mogelijk organiseren van de organisatie. Gericht op behoud van het aanbod, het in control zijn en de basis op orde. Dit is goed gelukt, maar de krimp is echter uitgebleven en de leerlingaantallen en daarmee de financiële positie is juist gegroeid. Uitdaging voor de komende periode is: hoe, vanuit het belang van de leerling, het beste in te spelen op de ontwikkelingen, landelijk en bij gemeenten en samenwerkingsverbanden, ten aanzien van passend en inclusief onderwijs. Deze ontwikkelingen kunnen gevolgen hebben voor locaties/huisvesting, het portfolio en vragen extra investering in professionalisering en kennisuitwisseling en positionering als dé samenwerkingspartner voor passend en inclusief onderwijs in de regio. Een en ander heeft een plek gekregen in het inspirerende strategische plan voor de periode 2023-2027.
DE RAAD VAN TOEZICHT
SPON werkt sinds 2009 met een organieke scheiding tussen bestuur en toezicht. De dagelijkse leiding is in handen van het college van bestuur. Het college van bestuur legt verantwoording af aan de raad van toezicht en verschaft de raad van toezicht alle benodigde informatie die nodig is voor haar toezichthoudende taak.
De raad van toezicht geef invulling aan de vier functies van het intern toezicht: de controlefunctie (toezicht in smalle zin), de werkgeversfunctie, de adviesfunctie en de functie van verbinder met de buitenwereld.
Dit doet zij ten minimale ten aanzien van de volgende wettelijke taken, bevoegdheden:
- Werkgeversfunctie: Benoeming en ontslag en beoordeling van het college van bestuur.
- Controlefunctie: Het houden van integraal toezicht op het handelen van het college van bestuur en op de algemene gang van zaken en het beleid binnen de onderwijsinstelling. Deze controlerende taak betreft in ieder geval:
> Het toezicht houden op naleving van de wettelijke verplichtingen en de Code Goed Bestuur van de PO-raad en VO-raad.
> Het toezicht houden op rechtmatige verwerving, bestemming en aanwending van de middelen.
> De goedkeuring van het strategisch beleid.
> De benoeming van de externe accountant.
> De goedkeuring van de jaarrekening, begroting en meerjarenbegroting.
> De goedkeuring van het jaarverslag.
> De rechtspositie en bezoldiging van de leden van het college van bestuur.
> De wijziging van de statuten. - Klankbord: Het functioneren als klankbord voor het college van bestuur.
Daarnaast draagt de raad van toezicht in afstemming met het college van bestuur zorg voor een structurele dialoog met maatschappelijk belanghebbenden. Deze dialoog is de belangrijkste wijze waarop de raad van toezicht invulling geeft aan haar functie als verbinder met de buitenwereld. Minimaal bestaat deze dialoog uit het twee keer per jaar overleg voeren met de GMR.
Samenstelling en werkwijze
De raad van toezicht bestaat uit vijf leden, waarvan één de voorzittersrol vervuld. Leden raad van toezicht worden aangesteld voor een periode van maximaal twee keer vier jaar. De raad van toezicht is verantwoordelijk voor de eigen samenstelling. De raad van toezicht streeft ernaar dat binnen de raad van toezicht de deskundigheden en competenties vertegenwoordigd zijn die voor SPON relevant zijn. Daarnaast streeft zij ernaar om in haar samenstelling een representatieve vertegenwoordiging te zijn van de samenleving.
In de huidige samenstelling zijn financiën en bedrijfsvoering, inclusief AVG/digitalisering op hoofdlijnen; medezeggenschap en HR (inclusief arbeidsmarkt); het regionale netwerk; onderwijs; algemeen bestuurlijk en toezichthoudende kennis en ervaring, afgedekt door de zittende raad van toezicht leden.
Qua kennis en expertise wordt versterking gezocht op het gebied van financiën en bedrijfsvoering en affiniteit met passend, speciaal en inclusief onderwijs. Bij voorkeur middels iemand met ervaring binnen het bredere sociale domein (jeugd)zorg, kinderopvang, GGZ, sociale werkvoorziening, et cetera en met actuele kennis van de maatschappelijke thema’s en strategische ontwikkelingen (transformatie) hierbinnen, en deze ook kan vertalen naar risico’s en impact op bekostiging.
Qua competenties wordt aanvulling gezocht op de meer zakelijke, resultaatgerichte, strategische en verbindende competentie, uiteraard rolzuiver vanuit de toezichthoudende rol.
De huidige raad van toezicht heeft drie commissies: een remuneratiecommissie, een auditcommissie en de commissie onderwijskwaliteit. De te werven toezichthouder zal deelnemen aan de auditcommissie als lid of voorzitter. Er wordt toezicht gehouden middels elementen van het policy governance model. Met de werving van een nieuwe toezichthouder en het aantreden van een nieuwe voorzitter RvT, zal de komende periode verder geïnvesteerd worden in teambuilding en de gezamenlijke rolinvulling.
ALGEMEEN PROFIEL
Van elke toezichthouder wordt gevraagd dat hij/zij:
- integraal toezicht kan houden vanuit ‘de bedoeling’ van de organisatie en toezicht;
- de governance codes (PO- en VO-raad ) onderschrijft en hier naar handelt;
- een gezonde balans kan bewaren tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand houden;
- integer, rolzuiver en rolvast is;
- affiniteit heeft met de doelgroepen van de stichting;
- ten opzichte van collega-toezichthouders en ten opzichte van de bestuurder voldoende onafhankelijk en kritisch is;
- een open, luisterende en observerende houding heeft;
- analytisch is, in staat is tot goede oordeelsvorming, zowel ten aanzien van proces als inhoud;
- vermogen tot zelfreflectie heeft en goed kan samenwerken;
- strategisch niveau heeft;
- voldoende tijd heeft/prioriteit geeft om zich terdege voor te bereiden op deze rol en vergaderingen en eventueel commissiewerk (circa een dag in de maand);
SPECIFIEKE PROFIELWENSEN EN -EISEN
- Visie op maatschappelijke ontwikkelingen in het algemeen en ontwikkelingen in het sociaal-maatschappelijke domein en de rol van speciaal passend onderwijs in het bijzonder.
- Ervaring/affiniteit met passend/speciaal onderwijs, dan wel binnen aanpalende sectoren binnen het sociaal domein en in staat om op strategisch niveau de sparringpartner rol voor de bestuurder en collega-toezichthouders in te vullen op deze gebieden.
- Strategische sparringpartner op het gebied van financierings- en bekostigingsvraagstukken op bestuurlijk niveau.
- Resultaatgericht, kritisch, strategisch: kunnen doorvragen, met respect voor het verleden en met aandacht voor en inzicht in totstandkomings- en besluitvormingsprocessen.
- Rol zuiver en rolvast in de toezichthoudend rol.
- Samenwerkingsgericht, een teamspeler.
- Maatschappelijk actief en betrokken zijn en bij voorkeur verbonden/affiniteit met de regio.
- Toezichthoudende en of bestuurlijke ervaring is een pre, geen noodzaak.
Vanwege de huidige samenstelling van de raad van toezicht gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uit naar een vrouw. Ook worden kandidaten die voldoen aan het profiel en op een andere manier diversiteit toevoegen, van harte uitgenodigd te reageren.
WAT BIEDT SPON
SPON biedt een belangrijke strategische rol bij een goed aangeschreven onderwijsorganisatie en de mogelijkheid om mee te bouwen aan waarde gedreven toezicht en toezichtsteam binnen een gezonde organisatie in een dynamische omgeving. Een plek van waaruit je echt waarde kunt toevoegen aan de samenleving. De vergoeding is marktconform.
PROCEDUREPLANNING
- Sluiting reactietermijn: 5 april
- Voorselectiegesprekken op ons kantoor in Baarn, 7, 8 en 9 april
- Eerste ronde selectiegesprekken, 14 mei
INFORMATIE
SPON laat zich in deze procedure ondersteunen door Coen Massier en Reian Gerrits van de Galan Groep. Voor meer informatie over de inhoud van de functie of over de procedure kunt u contact met hen opnemen op telefoonnummer 035 – 694 8000.
Herkent u zichzelf in bovenstaand profiel? Reageer dan via de sollicitatiebutton vóór 5 april en reserveer bovengenoemde gespreksdata!
Organisatienaam | SPON |
Locatie | Drechtsteden Gorinchem |
Branche | Onderwijs |
Profiel | Speciaal Onderwijs / Sociaal Domein |
Vergoeding | Marktconform |
Sluitingsdatum | 5-4-2025 |